Sporda Kadınlar: Cinsiyet İlişkileri ve Gelecek Perspektifleri- Adalet ve Eşitlik (Women Up) Erasmus + Spor Projesi

Proje Yürütücüsü: İspanya – UCAM Üniversitesi
Proje Ortakları: Türkiye – Pamukkale Üniversitesi
  Portekiz – Viseu Politeknik Enstitüsü
  Yunanistan – Selanik Üniversitesi
  İrlanda – Champions Factory Ireland Limited
  İtalya – UISP Pisa
  İtalya – Istituto Co.Ri.
  Norveç – Collective Innovation
Proje Tarihi: Aralık 2022 – Kasım 2024  
Proje Web Sayfası: https://women-up.org/  

 

Pamukkale Üniversitesi Proje Ekibi:

Dr. Aytül Yeter Dağlı Ekmekçi, Dr. Özgür Mülazımoğlu Ballı, Dr. Yeliz İlgar Doğan

Proje Amaçları:

  • Amaçlar “Sporun destekleyici değerleri ışığında zihinsel kalıpları ve cinsiyet ayrımcılığını yıkarak gençler, özellikle kadınlar arasında sporun yaygınlaşmasını teşvik etmek;
  • Sporcuların, antrenörlerin, yöneticilerin ve diğer tüm paydaşların sporun eğitim, sağlık, refah, yaşam kalitesi ve sosyal katılım açısından önemi konusunda farkındalığını artırmak;
  • Gençlerin spor alanında karşılaştığı engelleri ve ihtiyaçları belirlemek, koçları ve yöneticileri eşitlikçi bir çalışma pratiği konusunda eğitmek ve bu alanda uygulanabilecek iyi uygulamaları paylaşmak;
  • Kurumlararası bilgi paylaşımı yoluyla Avrupa genelinde iş birliğini artırmaktır.

Projede yürütülen çalışmalar

  • Odak Grup Çalışması
  • Makale
  • Çalıştay
  • El Kitabı
  • Eğitim Platformu
  • Ilkeler Rehberi – Decalouge
  • Uluslararası Toplantılar
  • Uluslararası Bilimsel Kongre

Proje Çıktıları:

Bilimsel Araştırma Makalesi:

  • Amaç: Avrupa’daki kadın sporcuların, spor yöneticilerinin, beden eğitimi öğretmenlerinin ve spor koçlarının altı Avrupa ülkesindeki spordaki cinsiyet eşitliğine ilişkin bakış açılarını incelemektedir:
  • Uygulama: Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz, İspanya ve Türkiye’den;
  • Toplam 42 kadın sporcu (ortalama yaş: 24,37 ± 8,27 yıl; ortalama spor deneyimi: 6,67 ± 7,76 yıl)
  • 45 spor yöneticisi/beden eğitimi öğretmeni/antrenör (ortalama yaş: 47,00 ± 11,99 yıl; ortalama spor deneyimi: 9,62 ± 10,60 yıl), her odak grubunda 6 -10 katılımcı yer almıştır.
  • Analiz: Tümevarımsal tematik analiz, refleksif tematik analiz yöntemleri
  • NVivo 12 Pro ile kodlar ve temalar oluşturulmuştur.
  • Sonuç: spordaki cinsiyet eşitsizliğinin, klişelerin, önyargıların ve ayrımcılığın devam ettiği ve daha geniş bir sosyal bağlamdan etkilendiği görülmüştür. Kadın sporcuların kariyerlerinde karşılaştıkları kaynak, destek, görünürlük ve tanınma eksikliği gibi zorluklar, engeller ve ihtiyaçlar tespit edilmiştir.
  • Öneriler: Katılımcılar sporda cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için yatırım, farkındalık ve eğitimin artırılması, politikalar ve mevzuat oluşturması, kadın liderliğinin ve rol modelliğinin teşvik edilmesi, karma ve kapsayıcı spor projeleri geliştirmesi stratejilerini önermişlerdir.

Vaquero-Cristóbal, R., Mateo-Orcajada, A., Dağlı Ekmekçi̇, Y. A., Pereira, A., Amin, S., Meroño, L., … & Albaladejo-Saura, M. (2024). Gender equity in sport from the perspective of European women athletes and sport managers, physical education teachers and sport coaches. Frontiers in psychology15, 1419578.

https://www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2024.1419578/full

El Kitabı:

Proje kapsamında Sporda Eşitlik, Adalet, Dahil Olma içeriğinde Avrupa Cinsiyet El Kitabı hazırlanmıştır. El kitabı içeriğinde fiziksel hareketsizliğin riskleri ve fiziksel aktivitenin faydaları, fiziksel aktivite ile sağlık eşitliği arasındaki ilişki ve performans ve katılımla ilgili olarak hamilelik ve adet dönemi gibi kadınlarla ilgili belirli yönler hakkındaki son durumu tartışılmıştır.

https://women-up.org/wp-content/uploads/2024/04/Women-up_Handbook_TR.pdf

Eğitim Platformu:

Proje kapsamında pedagojik online eğitim materyali geliştirilmiştir. Spor profesyonellerine yönelik geliştirilen e-öğrenme platformu aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek amaçlanmıştır. Bu materyaller, spor eğitmenleri ve yöneticilerin daha kapsayıcı bir yaklaşım benimsemelerine yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Eğitim modülleri, çeşitli dillerde erişilebilir olup, uzun vadeli etki sağlamak için platformda kalıcı olarak açık kaynak olarak sunulmaktadır.

https://portal.women-up.org/module/13

İlkeler Rehberi (Decalouge):

Proje sonucunda sporun her aşamasında toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kapsayıcılığı desteklemeyi amaçlayan on ilke belirlenmiştir. Birleştiren, güçlendiren ve kapsayan bir spor için WomenUp projesinin bu on ilkesi kadınların spor yönetiminde ve eğitimde daha fazla yer almasını teşvik ederek, cinsiyet eşitliğinin önündeki engelleri kaldırmayı hedeflemektedir. Sporun küçük yaşlardan itibaren herkes için erişilebilir olmasının sağlanmasını, kapsayıcı iletişim ve eğitmen eğitimiyle bireylerin spor becerilerini özgürce geliştirebileceği güvenli ortamlar oluşturulmasını, spor toplulukları arasında dayanışmayı güçlendirmeyi, bilimsel temelli yenilik ve araştırmaları desteklemeyi, spor tesislerinin erişilebilir ve eşit kaynaklarla donatılmasını teşvik eder. Bu şekilde, sporun kapsayıcı bir yapıya kavuşması hedeflenmektedir.

Uluslararası Bilimsel Kongre:

Proje kapanışı hem fiziksel spor aktivitelerinin uygulanması ve erişilebilirliği hem de eğitim, yönetim veya mevzuat gibi diğer ilgili alanlarda spor alanında kadınlar için eşit erişim ve fırsatlar arayışında en son bilimsel bilgileri yaymak amacıyla 7-8 Kasım 2024 tarihinde İspanya UCAM Üniversitesinde gerçekleştirilen “Women-UP Sporda Kadınlar Uluslararası Kongresi” ile gerçekleştirilmiştir.

https://eventos.ucam.edu/119704/detail/congreso-internacional-women-up-mujeres-en-el-deporte.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir